Що таке крипторхізм?

Дата публікації:26.06.2020
image
Петро Бабій
Петро Бабій
Лікар-пластичний хірург, Лікар-хірург дитячий

Крипторхізм – це захворювання у хлопчиків, при якому яєчко розташоване поза межами калитки, де фізіологічно воно не повинно бути. Таку аномалію діагностують доволі часто: близько 1–9% у всіх доношених та 15–30% у недоношених малюків чоловічої статі. У цьому аспекті важливим є поділ на крипторхізм, що пальпується (лікар мануально прощупує у товщі підшкірної тканини) й такий, що не пальпується (не вдається мануально прощупати). Це, своєю чергою, й вирішує тактику лікування.

Чому виникає крипторхізм?
У внутрішньоутробному розвитку плоду на етапі 20–32-х тижнів відбувається процес опускання яєчок від нижнього полюсу нирок у калитку, у якому бере участь зв'язка gubernaculum, що з'єднує яєчко плоду з його паховою ділянкою. На цьому етапі яєчка можуть піддаватися різним впливам, які й викликають цю аномалію.

Як виявити крипторхізм?
Діагноз встановлюють після фізикального огляду у дитячого хірурга або уролога вже від народження малюка, тому обов'язковим є проходження медичного огляду до року. Можуть бути також використані додаткові методи дослідження: УЗД, КТ, МРТ, однак вони для лікаря є виключно додатковим інструментарієм у встановленні діагнозу.

Чим це загрожує у майбутньому?
Небезпека крипторхізму криється у зниженні фертильності. Також є ризик розвитку раку яєчка, тому навіть після хірургічного лікування діти потребують подальшого спостереження.

Як лікують крипторхізм?
Перше – це обов’язкове спостереження малюка до 9–12 місячного віку.

Якщо яєчко гіпермобільне і опускається у калитку, тоді жодного лікування не потрібно – достатньо спостерігати дитину до пубертатного періоду у дитячого хірурга чи уролога. Причиною цього може бути кремастерний рефлекс, внаслідок якого м'яз, що підіймає яєчко (musculus cremaster), й підтягує його догори.

Враховуючи відсутність самостійного опущення яєчок до віку дитини 9–12-ти місяців і ризик виникнення у них функціональних порушень, рекомендовано хірургічне втручання у віці не пізніше ніж 12–18 місяців.

При крипторхізмі, коли яєчко можна мануально прощупати, виконують планову орхіпексію – операційне втручання, суть якого у тому, щоб опустити яєчко у калитку, фізіологічне місце його розташування. Якщо ж яєчко не пальпується, використовують діагностичну лапароскопію – метод операційного втручання, під час якого можна побачити черевну порожнину зсередини та оцінити стан пахових ділянок, візуалізувати сім'яні канатики та яєчка й вирішити подальшу тактику лікування, яка може бути одно- або двоетапною.

Допис підготовлений за метеріалами дитячого лікаря-хірурга Петра Бабія.

 

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!