Міфи про грудне вигодовування

Дата публікації:14.06.2021
image
Зоряна Гармадій
Зоряна Гармадій
Лікар-акушер-гінеколог

Немає нічого дивовижнішого ніж бачити, як мати годує немовля грудьми, адже це своєрідний спосіб щоденного обміну любов’ю між мамою та дитиною. Материнське молоко – ідеальна їжа, яку маля може отримати у будь-яку хвилину у достатній кількості та з усіма необхідними поживними речовинами. Окрім того, воно легко засвоюється та задовольняє абсолютно усі потреби, і зокрема, формування психоемоційної єдності матері та дитини.

Отож, щоб процес лактації був успішним, спростуємо декілька найпоширеніших міфів про грудне вигодовування.

Міф 1. Малий розмір грудних залоз призводить до недостатньої кількості молока. 

У процесі утворення грудного молока беруть участь пролактиновий та окситоциновий рефлекси. Пролактин, який продукується в гіпофізі головного мозку, відповідає за утворення необхідної кількості молока  незалежно від розміру грудної залози, а окситоцин забезпечує активне скорочення молочних протоків під час годування і вільне потрапляння молока до дитини. Що частіше і довше немовля смокче молочну залозу, то тривалішим є час виділення пролактину, а отже, відповідно, і прибуває більша кількість молока. Важливо наголосити, що пролактин – це нічний гормон і найбільша його кількість утворюється саме у цю пору доби, тому для підтримки тривалого та успішного грудного вигодовування нічні прикладання дитини до грудей матері вкрай важливі.

Міф 2. Грудне вигодовування завдає больові відчуття.

При правильному дотриманні процесу прикладання дитини до молочної залози годування завжди безболісне!
Під час годування влаштуйтесь у зручній для вас позі. Положення дитини біля грудей має бути таким, щоб її голівка й тулуб були на одному рівні: голівка – навпроти молочної залози, животик тісно притулений до живота матері, носик дитини має «дивитися» на сосок, а широко відкритий ротик – захоплювати сосок разом з ділянкою ареоли.

Міф 3. Дитині при грудному вигодовуванні необхідно додатково давати воду.

Оскільки грудне молоко на 90 % складається з води, потреба дитини у воді повністю задовольняється, тому до 6 місяців її можна не давати. До речі, у спекотну погоду вміст води у материнському молоці зростає, таким чином організм людини добре враховує усі необхідні аспекти. 

Міф 4. Дотримання певних часових проміжків між годуваннями

Прикладати малюка до грудей потрібно «НА ВИМОГУ», тобто стільки, наскільки часто він виявляє бажання (у середньому це 8–12, а то й більше годувань на добу). Розпочинати годування необхідно щоразу, коли дитина проявляє мінімальні ознаки голоду.

Обсяг молока, яке утворюється за добу, зростає від 100 мл у перші дні народження дитини до 500–600 мл наприкінці першого місяця і приблизно до 1 л  – через чотири місяці після пологів.

Годуючи дитину грудним молоком, перегодувати її неможливо, можна лише не догодувати!

Якщо дитину необхідно розбудити для годування, зніміть їй одяг та зробіть масаж спини по обидва боки від хребта або промасажуйте ступні ніжок. Тільки-но маля розплющить очі, прикладіть до грудей.

Міф 5. У мене «нежирне» молоко та дитина не набирає вагу.

Склад та жирність маминого молока ідеально підходить вашій дитині та змінюється разом із ростом малюка. Якщо ви повноцінно харчуєтесь та здорові, ваше молоко не може бути неякісним. Молоко, яке дитина отримує на початку годування з наповненої молочної залози, містить багато вуглеводів і мало жирів – дитина ним напивається. Натомість молоко, яке виділяється через 5–10 хв після початку годування, містить більше жирів – воно густе, вершкоподібної консистенції, що забезпечує дитині відчуття ситості.

Якщо ж дитина насправді мало набирає у вазі, це може свідчити про помилки в організації грудного вигодовування, одна з яких  – неправильне прикладання до грудей. Зверніться до фахівця з лактації та вашого педіатра.

Міф 6. Після кожного годування зціджувати молоко з грудних залоз.

Зазвичай робити цього не потрібно, оскільки дитина сама чудово регулює кількість необхідного молока –  спрацьовує принцип «запит–пропозиція». Адже тривалість одного годування визначає виділення тієї кількості пролактину та відповідної кількості грудного молока, необхідного для наступного годування. Безпідставне зціджування молока може спричинити надмірну лактацію та застій молока. 

Зціджування молока можна проводити з кількох причин: 

  • для забезпечення збільшення кількості грудного молока, тобто стимулювання лактації; 
  • для зменшення застою молока;
  • за наявності у матері протипоказів до грудного вигодовування.

Міф 7. Перед кожним годуванням мити молочні залози.

Цього робити не потрібно, адже ареола містить залози Монгомері, які виділяють антибактерійну змазку. До речі, її запах нагадує малюку запах навколоплідних вод, які для нього ще до недавна були звичним середовищем. Мити грудні залози необхідно вранці та ввечері, коли проводите загальну гігієну. Часте миття молочних залоз може призвести до пересушування соска та ареоли, і відповідно, до появи тріщин. Перед кожним годуванням ви ретельно миєте лише свої руки!

Міф 8. Грудне вигодовування шкодить здоров’ю матері.

Від грудного вигодовування, і зокрема процесу лактації, для здоров’я  жінки є лише переваги, а саме: швидке повернення після пологів  розміру матки до попереднього завдяки виділенню окситоцину під час годування; зниження проявів післяпологової депресії, зниження ризику раку молочної залози та яйників.

Багато жінок скаржаться на посилене випадання волосся, що найбільше проявляється, коли дитині виповнюється 3 місяці. Насправді, це тимчасове явище, зумовлене гормональними змінами після пологів, і воно не має жодного стосунку до грудного вигодовування. Ріст волосся самостійно відновлюється через 6–12 місяців після пологів. Якщо ж цей процес не відрегулювався, зверніться за консультацією до лікаря. 

Бажаємо успішного грудного вигодовування, і ваші немовлята віддячать вам міцним здоров’ям та інтелектуальними здібностями!

Допис підготувала лікар-акушер-гінеколог Зоряна Гармадій

 

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!