Мамографія — все, що хотіли знати і боялись запитати

Дата публікації:27.07.2021
image

Що  таке мамографія та як роблять мамографію?

Мамографія —  рентгенографічний, швидкий та ефективний метод діагностики молочних залоз.

Для обстеження пацієнт повинен зняти одяг та білизну до поясу, рентгенолаборант налаштує апарат для проведення обстеження і здійснює укладку грудей. Як правило, обстеження не викликає больових відчуттів (можливий дискомфорт). Під час процедури роблять 4 знімки, по 2 на кожну молочну залозу (пряма і бокова проекції кожної), щоб зменшити ризик неправильного діагнозу. Орієнтовна доза опромінення 0,4 мЗв. Тривалість 5-7 хвилин.

В Медичному центрі Св. Параскеви мамографію роблять досвідчені лікарі за допомогою новітнього діагностичного обладнання. 

Коли необхідно робити мамографію грудей?

Якщо нічого не турбує, то після 40 років. Профілактично потрібно робити раз на 2 роки або 1 раз на рік за умови, що виявлені зміни. Якщо є потреба частіше проводити контроль, то між скринінгами мамографії можна робити УЗД молочних залоз.

Як підготуватися до мамографії?

Спеціальної підготовки до обстеження немає. Перед обстеженням рекомендовано не використовувати дезодоранти, креми, лосьйони та інші засоби для тіла в ділянці грудних залоз. Якщо мамографія проводиться не вперше, візьміть із собою попередні знімки.

Чи впливає день менструального циклу?

Ні, на якість обстеження це не впливає. Проте зверніть увагу, в другій половині менструального циклу у жінки може збільшуватися чутливість (набряклість), тому найкраще проходити обстеження в першій половині менструального циклу.

Що покаже мамографія?

За допомогою мамографії можна виявити:

  • доброякісні новоутворення;
  • зміни тканин, що потребують додаткового обстеження;
  • злоякісні утворення.

Що краще: УЗД чи мамографія? 

Це два інформативні обстеження молочної залози, проте вибір дослідження залежить від віку пацієнта, клінічного випадку та наявності протипоказів. УЗД це безпечне непроменеве обстеження, мамографія — променеве дослідження, але доза опромінення не висока ( завдяки сучасним технологіям та при проходженні 1 раз на рік є абсолютно безпечним для жінки). До 40 років основним методом діагностики є УЗД молочних залоз. Після 40 років необхідно робити мамографію (бувають випадки, коли лікар може призначити додатково УЗД). Мікрокальценати, які можуть бути доброякісні та злоякісні, можливо виявити лише на мамографії. Протипоказів до УЗД немає, для мамографії це вагітність та період лактації (проводять лише у випадку загрози утвору). Перед вагітністю рекомендовано пройти УЗД обстеження, а також під час вагітності в 1 та 3 триместрі пройти молочних залоз.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!