Коронавірус Covid-19

Дата публікації:11.02.2020
image

Що таке новий коронавірус?


Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.


Новий коронавірус – це, передусім, зоонозна інфекція, тобто вона може передаватися від тварини до людини. Зазвичай такі віруси не становлять загрози для людей. Проте коронавіруси можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Так, наприклад, вірус SARS-CoV у 2002–2003 роках викликав спалахи гострого респіраторного сидрому, а вірус MERS-CoV у 2012 році спричинив близькосхідний респіраторний синдром.


Вірус Covid-19 вперше зафіксували у китайському місті Ухань у грудні 2019 року. Тоді у цьому місті більшість людей, уражених новим вірусом, були пов’язані з ринком, на якому продають різні продукти, м’ясо тварин тощо. Проте на сьогодні вірус передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини.


Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Більшість людей, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям. Серед померлих багато людей літнього віку з хронічними захворюваннями.


Основне занепокоєння викликає діапазон вираженості симптомів: деякі люди мають легкі симптоми, інші – тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини.


Найпоширенішими симптомами є: головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, у деяких випадках – діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2-х днів до 2-х тижнів.


Хто має вищий ризик отримати важку форму захворювання?
Хоча вірус ще не до кінця вивчено, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.


Як довго вірус живе на поверхнях?
За попередньою інформацією, вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.


Як захиститися від нового коронавірусу?
Паніка у медіа та соціальних мережах створила підґрунтя для маніпуляцій та поширення фейків. Багато компаній пропонують товари, медичні препарати, БАДи та навіть вакцини, що мають захистити людину від нового вірусу. Проте наразі специфічного лікування та вакцини від уханського коронавірусу немає.


Не захищають від коронавірусу Covid-19:

  • Захисні маски. Маски варто одягати людям, що вже захворіли, для зниження ризику зараження інших у закритих приміщеннях. На вулиці маски неефективні. Маски також одягають лікарі під час операцій.
  • БАДи та гомеопатія. Ефективність цих препаратів не доведена, тому вони не здатні захистити від нового коронавірусу.
  • Імуномодулятори. Такі лікарські засоби може призначати лише лікар.

 

Цибуля, часник, алкоголь та інші засоби «народної медицини». Немає жодного наукового обґрунтування ефективності цих засобів. Алкоголь, навпаки, пригнічує імунну систему і послаблює організм, ускладнюючи процес боротьби з вірусом.


Щоб бути менш вразливим, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує дотримуватися звичайних заходів обережності:

  • часто і ретельно мити руки з милом чи обробляти антисептиком;
  • під час чхання чи кашлю прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя;
  • ретельно готувати їжу, зокрема м'ясо та яйця;
  • уникати тісного контакту з тими, хто має симптоми грипу чи застуди;
  • уникати безпосереднього контакту з дикими та свійськими тваринами. 


Чи можуть домашні тварини поширювати коронавірус Covid-19:

  • наразі немає доказів того, що домашні тварини, як-от собаки чи коти, можуть заражатися новим коронавірусом, 
  • але завжди мийте руки після контакту з вашим улюбленцем;
  • це убереже вас від таких бактерій, як кишкова паличка чи сальмонела, що можуть передаватися людям від домашніх тварин.


Міфи, спростовані ВООЗ

  • Реклама ліків від нового коронавірусу у мережі – це фейк!!!
  • Коронавірусна інфекція 2019-nCoV не передається через фрукти. Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Ймовірність того, що вірус зможе існувати поза організмом більше 2-х діб, зводиться майже до нуля.
  • Заразитися новим коронавірусом через пакунки з Китаю не можна. ВООЗ не рекомендує жодних обмежень у торгівлі та переміщенні товарів з Китаю.

Україна отримала тест-систему для виявлення нового коронавірусу Covid-19. Реагенти у складі тест-системи дають змогу проводити лабораторну діагностику нового коронавірусу на сучасному рівні. Набори розроблені в Німеччині з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення цього виду коронавірусу. У подальшому планується надходження додаткових реагентів від ВООЗ та їх закупівля за кошти державного бюджету.


Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному і клінічному визначенню хвороби, як зазначено у рекомендаціях ВООЗ.

Публікацію підготовлено за матеріалами лікаря-педіатра Соломія Винницька.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!