Для запису на прийом надішліть заявку

0

Калькулятор Очистити
Калькулятор порожній

Додати послуги можна в розділі ціни на послуги

Перейти до цін

Харчова алергія в дітей

Харчова алергія в дітей

Алергія – це неадекватна реакція організму на будь-який подразник, який може бути і зовнішнім, і внутрішнім. На жаль, алергія у дітей сьогодні стала дуже поширеним захворюванням.

Особливої уваги потребує харчова алергія в немовлят, яка за частотою виникнення є на першому місці.

Якщо в дитини на грудному вигодовуванні проявляється харчова алергія, причина – порушення дієти мамою. В даній ситуація мама повинна уважно стежити за своїм раціоном. Необхідно з обережністю вживати їжу, яка може викликати алергію в немовляти, а саме продукти так званої великої вісімки (білок коров'ячого молока, білок курячого яйця, риба, ракоподібні і морепродукти, соя, арахіс, волоські горіхи, пшениця і всі продукти, які з неї виготовлені), що в 90% випадків викликають алергію.    

Якщо у дитини, яка знаходиться на штучному вигодовуванні, виявляється алергія, варто перевести її на суміш із високим гідролізом білка.
Основні показники прояву алергії до 1 року: коліки, порушення стільця, висип, почервоніння, сухість шкіри.

Новонароджені мають нерозвинений ШКТ і нестабільну ферментну систему, тому організму складно засвоювати деякі речовини, зокрема, білки.

Алергію можуть викликати не тільки продукти в чистому вигляді, але й страви, що містять комбіновані компоненти. При цьому між введенням продуктів в раціон необхідно робити перерву 5-7 днів, щоб розуміти причину реакції. 

У разі алергічної реакції стежте за пульсом і диханням дитини. При наростанні частоти дихання і навіть у разі незначного набряку негайно викликайте швидку медичну допомогу.

Завжди пам'ятайте, що ліки повинен призначати лікар. Він підбере правильну дозу відповідно до віку і стану дитини.

Харчова алергія може виникнути у відповідь на будь-яку їжу (а деякі люди мають алергію на більш ніж один компонент) та може проявитися в дитинстві або у дорослому віці.

Усі харчові алергії мають одне спільне - потенційно небезпечні для життя. 

Реакції на харчову алергію можуть непередбачувано варіюватися від легкої до важкої. Легкі можуть включати лише незначні болі в животі, проте деякі реакції прогресують до важкої  анафілаксії із зниженим артеріальним тиском та втратою свідомості.


Потенційними кандидатами на перехресну реакційну здатність до харчових алергенів є: 

  • яйця і курка (<5% пацієнтів мають обидві алергії);
  • коров’яче молоко та яловичина (10% пацієнтів з алергією на молоко реагують на яловичину);
  • коров'яче та козяче молоко (> 90% алергії на коров'яче молоко також реагують на козяче / овече молоко);
  • риба (> 50% алергія на будь-яку рибу-плавника реагує на всі види);
  • арахіс та інші бобові (<10% при алергії на арахіс реагують на інші бобові);
  • соя та інші бобові (<5% при алергії на сою реагують на інші бобові);
  • пшениця та інші зерна (25% з алергією на пшеницю реагують на жито та ячмінь);
  • горіхи (> 50% з алергією на деревний горіх реагують на інші).

Симптоми харчової алергії у дітей. 

Ознаки основного типу (проявляються найбільш часто): 

  • почервоніння, висип, свербіж, сухість, стягнутість шкіри;
  • можуть з'явитися пухирі та набряк.

 Ознаки другого типу: 

  • реакція з боку органів шлунково-кишкового тракту (блювота, нудота) 
  • дихальної системи (закладеність носа, нежить, першіння в горлі, кашель).

Інші симптоми (у дітей будь-якого віку): млявість, примхливість, поганий сон, сонливість.


Що робити, якщо у дитини харчова алергія?

  • Гіпоаллергенна дієта. Для дитини, якій введено прикорм або для мами, якщо вона дотримується грудного вигодовування. Розповісти детальний план харчування допоможе педіатр і алерголог.
  • Щоденник харчування. Детальний опис допомагає у випадку негативної реакції зі сторони організму дитини,  в такій ситуації виключаємо цей або інший продукт протягом декількох днів. Якщо негативні прояви з кожним днем посилювалися, однозначно ці продукти  потрібно уникати. Підтвердження попереднього діагнозу допомагають спеціальні тести та аналізи.

Правильно керована, збалансована елімінаційна дієта (наприклад, обмеження алергенів) може призвести до усунення симптомів і допоможе уникнути харчових дефіцитів.

Основними рекомендаціями для пацієнта і його сім’ї є:  

  • Читати етикетки продуктів харчування та визначати загальні слова, що використовуються для вказівки на наявність харчового алергену. Зауважте, що не всі потенційні алергени включені та деякі з них можуть бути компонентом у вигляді спецій або натурального ароматизатора . Консультативні етикетки (наприклад, з позначкою «можуть містити» ) не регулюються, не є добровільними та можуть відображати різні ризики.
  • Приготування їжі повинно враховувати уникнення перехресного контакту (наприклад, через спільний посуд або фритюрницю) алергенів з іншими безпечними продуктами.
  • З елімінаційних дієт виключайте лише ті продукти, які були підтверджені як ті, що провокують алергічні реакції. Перегляньте очевидні та приховані джерела харчових алергенів. 
  • Будьте в курсі потенційно можливого впливу інших шляхів потрапляння в організм алергенгів, наприклад, при контакті зі шкірою або вдиханні (особливо проблематичне для продуктів під час готування, оскільки білки розсіюються в парі, наприклад, смаження риби, кипляче молоко).
  •  Можливій присутності харчових алергенів у ліках та косметиці.
  • Уникайте ситуацій підвищеного ризику (наприклад, фуршетів, пікніків), де може трапитися випадковий або ненавмисний прийом харчових алергенів. 
  • Обговорювати свою харчову алергію з персоналом ресторанів та закладів харчування.
  •  Носіть прикраси з медичною ідентифікацією аби визначити чи присутня на складові харчової алергії.

Приготування їжі та очищення:

  • Усі члени сім'ї повинні мити руки до і після їжі, щоб уникнути передачі харчових алергенів.
  • Вимийте прилавки та столи після того, як Ви готуєте їжу та після їжі. Щоб ефективно видалити харчовий білок з поверхонь, вимийте їх з милом та водою.
  • Практикуйте правильне приготування їжі, щоб уникнути перехресного контакту. Ретельно очистіть столешні, дошки для різання, ножі, шматочки, ложки, мірні чашки, миски та інше обладнання між продуктами.
  • Остерігайтеся повітряних алергенів під час приготування їжі (кип’ятіння молока, смаження риби або яєць, використання сухого молока, пшеничного борошна). Членам сім'ї, які страждають на харчову алергію, в цей час рекомендовано дотриматись безпечної відстані, провітрювати приміщення.
  • Створіть у своєму будинку зони, що не містять алергенів. Розгляньте прийом їжі лише на кухні чи їдальні.

Зберіть комплект екстреної допомоги з Вашими препаратами, автоінжектором епінефрину та планом невідкладної допомоги від харчової алергії та анафілаксії, один з яких залишається в будинку в зручному, безпечному місці, про яке всі знають і другий, що подорожує з Вами.

Статтю підготовлено за матеріалами лікаря-педіатра Соломії Винницької.

Попередній запис здійснюється за телефонами: (067)295-4-000 , (095)295-4-000 або заповнивши форму:

Для запису на прийом надішліть заявку