Доброякісні захворювання грудних залоз і грудне вигодовування

Дата публікації:13.01.2017
image

Передусім варто наголосити, що жінка, яка планує вагітніти, повинна пройти обстеження грудних залоз (УЗД грудних залоз) та отримати консультацію мамолога. Доброякісні захворювання, які найчастіше діагностують у жінок: різні форми мастопатії (синдром передменструального напруження молочних залоз, фіброзно-кистозна, фіброзна, вузлова та секреторна мастопатії) та фіброаденоми.

Які ризики можуть спіткати жінку під час виношування дитини у випадку наявності вищезазначених захворювань?
Вагітність по різному впливає на доброякісні захворювання молочних залоз:

  • Синдром передменструального напруження молочних залоз зникає зі зрозумілих причин.
  • Вузлова мастопатія, як правило, або зникає зовсім, або значною мірою розсмоктується.
  • Секреторна мастопатія переходить у синдром фізіологічної секреції, для якого природним явищем під час вагітності є помірні виділення з сосків.
  • Фіброаденоми, як правило, незначно збільшуються в розмірах, таке збільшення обумовлене збільшенням в розмірах молочних залоз (якщо об’єм залози збільшується на 50%, то і фіброаденома може збільшитися на 50%). Після пологів та закінчення грудного вигодовування більшість фіброаденом набувають таких форм і розмірів, які вони мали перед вагітністю. Рідко фіброаденоми, особливо листоподібні, різко збільшуються в розмірах, досягаючи 10–15 мм.
  • Кисти, як правило, мають незмінний вигляд та розміри. Під час грудного вигодовування, якщо воно триває 3–6 місяців, кисти поступово зникають. Їх «висмоктує» дитина, і в тому немає жодної проблеми, бо прості (неускладнені) кисти мають склад, ідентичний грудному молоку.

В яких випадках необхідне оперативне втручання і коли його варто зробити: до чи після вагітності?
Під час вагітності оперативні втручання на молочних залозах проводять винятково у випадках, якщо захворювання безпосередньо загрожує життю та здоров’ю жінки. Насамперед це стосується запальних процесів, зокрема абсцесів молочної залози, та випадків різкого збільшення доброякісної пухлини в розмірах, що може бути передумовою злоякісного переродження або загрожує механічному перетисканню молочних проток і унеможливлює годування грудьми.

Чи зможе мама годувати груддю дитину після операції?
Це залежить від того, чи були уражені пухлиною або запаленням протоки та чи були вони пошкоджені під час проведеної операції. Видалення фіброаденом в більшості випадків на пошкоджує молочні протоки. Якщо жінці попередньо лікували абсцес молочної залози або гнійний мастит, і запальний процес пошкодив молочні протоки, грудне годування може бути ускладненим. У випадках хірургічного лікування внутрішньопротокових пухлин при стандартних операціях жінка може втрачати лактацію, проте при селективній дуктектомії (вид операції) це можливо, після таких операцій грудна залоза повністю зберігає не лише свою функцію, але й естетичність.

лікар-мамолог Успенський Д.А.

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

Для запису на прийом надішліть заявку
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!