"Амністію шиї ! " або НЕ "все від хребта". Частина 3

Дата публікації:09.07.2020
image

Поговоримо про затерпання пальців рук. На жаль, з цією скаргою дуже часто пацієнти звертаються до невролога. І усі здебільшого переконані, що мають «защемлення в шиї» або колись їх «продуло». 

Та спочатку кілька слів про правдиві наявні защемлення. Як це відбувається? У людини – звичайнісінький сучасний ритм життя: сидить по 6–8 годин у день за комп'ютером, інколи у незручному кріслі та не у цілком природній позі, зі злегка нахиленою і витягнутою вперед головою. Одні м'язи старанно утримують цю одну позу і втомлюються, інші, які здатні нахиляти голову, повертати і розгинати шию, повільно «забувають», навіщо вони взагалі потрібні й слабнуть. А тут раптом потрібно взяти на руки дитину, принести воду чи важку сумку, допомогти пересунути меблі тощо. Звичайно, слабенькі зв'язки та м'язи не зможуть нормально виконувати ці завдання. Виникають випинання міжхребцевих дисків, які поступово зростають і можуть механічно притиснути корінець поруч розташованого нерву. Перше, на чому хочеться наголосити – це завжди боляче, і біль починається з шиї та розповсюджується вниз по руці. Біль завжди первинний. Якщо процес триває довго, тоді корінець нерву пошкоджується і не виконує свою функцію, і аж тоді людина відчуває оніміння у руці, пальцях, передпліччі.

А буває дещо інша ситуація. Щоночі людина прокидається від того, що у неї заніміли пальці рук, можливо, на одній, але дуже часто одразу на обох. Спочатку вона відчуває поколювання, пощипування, прострілювання струмом, потім печіння, біль. Одразу хочеться руки струсити, розтерти. Зранку після сну через кілька годин вже більш-менш терпимо, а уночі знову те саме. Про що ми спочатку думаємо? Звичайно, незручно спали, погана подушка, десь притиснули шию. Міняємо подушку, рухаємо шиєю, ходимо на масажі. І знову настає ніч. І все те саме. Робимо МРТ шийного відділу .... Ого!..... А там остеохондроз! А скільки протрузій! Випрямлений лордоз! Ну все, завтра розпочинаємо нове життя. Абонемент у спортзал. Зручне офісне крісло. І це правильно, це покращить вигляд хребта. Але знову ніч.... І знову те саме. Імовірно не одна шия тут провинилась. Якщо ми опустимось трохи нижче, то можемо помітити, що при роботі за комп'ютером, наприклад, і руки лежать у стабільно вимушеному положенні, зап'ястя постійно дещо розігнуте протягом дня. Люди, які працюють руками, наприклад, швачки, малярі, штукатури, механіки теж дуже перевантажують променево-зап'ясткову ділянку і мають подібні симптоми. Цей стан називають синдромом зап'ясткового каналу, в основі якого – пошкодження (стиснення) серединного нерву у карпальному каналі, що є вузьким анатомічним простором. 


Та все ж це синдром, не хвороба, тобто потрібно шукати першу причину, яка зумовила нічні оніміння.

Перше, звичайно, як ми вже вказали, вид діяльності, який призводить до пошкодження серединного нерву.

Друге – ожиріння, яке теж може викликати стиснення нерву.

Третє – загальні захворювання: діабет, ревматоїдний чи будь-який інший артрит, гіпотиреоз, амілоїдоз.

Четверте – пізні терміни вагітності, період після менопаузи, зокрема хірургічної.

П'яте – перенесені переломи кісток променево-зап'ясткового суглоба.

Можливі також генетичні та вроджені особливості, наприклад квадратна форма зап'ястя.

Частіше синдром трапляється у жінок віком після 40 років.

Отож, як розпізнати ознаки карпального синдрому? Симптоми проявляються найчастіше уночі, ділянки затерпання та поколювання – 1,2,3 та половина 4 пальця кисті, а може бути уся кисть і навіть передпліччя (у такому разі, звичайно, слід диференціювати від корінцевого синдрому). Полегшення відбувається після струшування руками. Симптоми посилюються при піднятих вгору руках. Пацієнту важко довго розмовляти по телефону, триматися рукою за поручні у транспорті. Спочатку це завжди чутливі порушення, а при тривалому процесі і, відповідно, більшому пошкодженні нерву наростає слабість м'язів кисті, стає важко стиснути руку в кулак, застібнути ґудзики чи, наприклад, працювати викруткою. 
Що робити? Звичайно, спершу звернутися до фахівця, який проведе клінічний огляд, певні тести, а також порекомендує обстеження – електронейроміографію, що є золотим стандартом у діагностиці тунельних синдромів. Після підтвердження синдрому, як ми вже вказували, шукаємо основну причину. Далі лікуємо. 

На початкових стадіях дуже ефективним є спеціальний фіксатор променево-зап'ясткового суглоба, який варто носити мінімум місяць, а краще два, зокрема одягати на ніч. 

Звичайно, зробіть все можливе для фізіологічного положення рук під час роботи, наприклад, використовуйте ергономічні килимки під клавіатуру та мишку, вертикальні мишки тощо.

Основним методом медикаментозного лікування є ін'єкція стероїдних препаратів у карпальний канал, яку найкраще проводити під контролем ультразвуку. 

А у більш важких стадіях, зокрема, коли з'являється слабість у кисті руки, а також при неефективності консервативних методів слід проводити хірургічне лікування, яке дає значне покращення у 90 % випадків. 

Кілька слів про профілактику. Слід створювати зручні умови для роботи, виконувати спеціальну гімнастику для розтягнення сухожилків м'язів рук, нормалізувати масу тіла, вчасно діагностувати та лікувати основне захворювання, і звичайно, при перших симптомах звертатись до лікаря.

Здоров'я Вам!

Допис підготовлено за матеріалами лікаря-невропатолога Світлани Кабульнікової.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!